Výrobky

Co rozumíme pod názvem „dulse“

Dulse je název druhu mořských http://zsopocno.cz/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D2038:2017-12-15-11-38-58%26catid%3D74:m8%26Itemid%3D113 řas, které se pěstují převážně v chladných vodách severního Atlantiku. Spolu s řasou Kelp a s pacifickými (asijskými) druhy Wakame, Nori, Kombu a Arame jsou nejprodávanějšími mořskými plody v této kategorii.
Obecně mají mořské řasy velmi vysoký obsah minerálních látek, z nichž tvoří své mnohobuněčné organismy, a lidé jejich příznivé účinky znají již po staletí. Uplatní se zejména při nevhodné stravě, ve formě detoxikace organismu a jako prevence vůči vzniku civilizačních chorob.mořská řasa na pobřeží
Zpracování sklízených rostlin probíhá šetrným způsobem, suší se buď na slunci, nebo při nízkých teplotách přirozeným odpařováním vody a poté se buď transportují do obchodů celé, nebo se rozemílají na jemný prášek. Nejšetrnější způsob zpracování se týká především řasy Dulse https://www.nakliceno.cz/morske-rasy/dulse-bio-prasek-100g/s označením BIO, která se nijak nekonzervuje, nepraží, ani nevystavuje jinému tepelnému záhřevu, nebo mražení.
Výhodou řasy Dulse je možnost využít ji v syrovém stavu, není nutné ji tepelně upravovat a lze ji přidávat do zeleninových salátů, nebo ji konzumovat k různým pomazánkám na chléb a pečivo.salát s mořskou řasou

Minerály se v řasách nachází v koncentrované formě

Obsah minerálních a stopových prvků se v jednotlivých druzích řas liší, zvláště pak obsah vápníku. Toho by si měli být vědomi lidé, kteří tvrdí, že rostlinná strava obsahuje obecně vápníku nedostatek, přitom např. druh Wakame jej ukrývá zhruba stejně, jako mák, až 1400 mg na 100 g. V Dulse je naopak vyšší množství jódu a železa a nutno dodat, že se jedná o tzv. superpotravinu, kterou bychom si měli dopřávat v omezeném množství. Uvádí se, že k jedné porci jídla bychom měli zařadit pouze 10 – 15 gramů řasy Dulse.
Tepelným zpracováním se sice část výživných složek ztrácí, ale i přesto má svůj význam využít těchto rostlin např. do polévek nebo omáček. Někteří lidé je přidávají v malém množství k luštěninám, které z nich při jejich přípravě v průběhu varu přijímají některé minerální prvky.